Kaasstraat

Beschrijving

Van Ernest Van Dijckkaai (Willem Ogierplein) naar Suikerrui. Haar eerste benaming was "Potterstrate" (1264). Een laatste herinnering hieraan was de "Kleine Potter- of Appelstraat", die van de huidige Kaasstraat naar de Schelde liep en vorige eeuw verdween bij de verbreding van de Suikerrui. Later lezen we "Lijnmakersstraat" (1369) en sedert eind 15de eeuw "Keysse-" of "Kaasstraat"; vlakbij lag de "Boterrui" met boterwaag, nu een deel van de Suikerrui. De Kaasstraat is een der oudste straten van de stad. Aanvankelijk was alleen de westzijde bebouwd, eind 15de eeuw ook de oostzijde; meestal waren het erven van de Gildekamersstraat die zich tot daar uitbreidden. Verschillende van die achterhuizen waren in de 16de eeuw kaasmagazijnen. Bij de aanleg der Scheldekaaien omstreeks 1880 werd de volledige westzijde gesloopt; de oostzijde bleef gespaard.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek