Doorniksesteenweg (Bossuit)

Beschrijving

Gewestweg N353, lange straat die de gemeente doorsnijdt. In de dorpskern, aaneengesloten bebouwing, daarbuiten, villabouw. Noordzijde van de straat gedomineerd door het Kasteel van Bossuit.
Straat doorsneden door het kanaal Kortrijk-Bossuit, oud en nieuw pomphuis van het kanaal gelegen aan de zuidzijde van de straat.
De basisbebouwing bestaat uit breedhuizen van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, tevens woningen met vernieuwde parementen en nieuwbouw.
Verschillende arbeidershuizen van één bouwlaag, veelal met vernieuwd schrijnwerk, o.m. nr. 472, nr. 523 met vernieuwd parement, nr. 524-526 met gecementeerde voorgevel, nr. 543-545, nr. 551-549 met spiegelbeeldschema, nr. 573-571 en nr. 609.
Tevens ook enkele burgerhuizen met gecementeerde lijstgevels, o.m. nr. 428 en 430 met vernieuwd schrijnwerk. Nr. 575, dubbelhuis van witbeschilderde baksteenbouw, deels met bewaard schrijnwerk. Bebouwing uit het interbellum, o.m. nr. 468-470, twee burgerhuizen met spiegelbeeldschema en nr. 579 verfraaid met muurbanden van gele baksteen.
Ook villabouw, o.m. nr. 400, kwalitatieve nieuwbouw.
Ook verschillende hoeves, nr. 388, historische hoeve z.g. "Het Hof van Ename", nr. 452 en 563.