Doorniksesteenweg (Bossuit)

Beschrijving

Gewestweg N353, lange straat die de gemeente doorsnijdt. In de dorpskern, aaneengesloten bebouwing, daarbuiten, villabouw. Noordzijde van de straat gedomineerd door het Kasteel van Bossuit. Straat doorsneden door het kanaal Kortrijk-Bossuit, oud en nieuw pomphuis van het kanaal gelegen aan de zuidzijde van de straat.

De basisbebouwing bestaat uit breedhuizen van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, tevens woningen met vernieuwde parementen en nieuwbouw. Verschillende arbeidershuizen van één bouwlaag, veelal met vernieuwd schrijnwerk, onder meer nummer 472, nummer 523 met vernieuwd parement, nummer 524-526 met gecementeerde voorgevel, nummer 543-545, nummer 551-549 met spiegelbeeldschema, nummer 573-571 en nummer 609. Tevens ook enkele burgerhuizen met gecementeerde lijstgevels, onder meer nummer 428 en 430 met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 575, dubbelhuis van witbeschilderde baksteenbouw, deels met bewaard schrijnwerk. Bebouwing uit het interbellum, onder meer nummer 468-470, twee burgerhuizen met spiegelbeeldschema en nummer 579 verfraaid met muurbanden van gele baksteen. Ook villabouw, onder meer nummer 400, kwalitatieve nieuwbouw. Ook verschillende hoeves, nummer 388, historische hoeve zogenaamd "Het Hof van Ename", nummer 452 en 563.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie