Geografisch thema

Heestertstraat

ID
9451
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9451

Beschrijving

Landelijke weg met gebogen tracé, lopende van de Doorniksesteenweg tot de Okkerdriesstraat. Tot het midden van de 19de eeuw bijna onbebouwd (zie Atlas der Buurtwegen, circa 1843). Het straatdeel tussen de Oude Heestertstraat wordt vermoedelijk aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw.

Geconcentreerde bebouwing tot de Molenstraat bestaande uit arbeiders- en burgerwoningen van één à twee bouwlagen. Nummer 34-46, rijtje van arbeidershuisjes van één bouwlaag en met typerende bakstenen fries. Nummer 55, met typerende muizentandfries en garage en venster onder ijzeren I-balk. Daarnaast ook nieuwbouw. Tussen nummer 24 en 26, elektriciteitskabine uit de eerste helft van de 20ste eeuw; gecementeerde baksteenbouw getypeerd door spaarveld met rondboogfries. Op het einde van de straat voormalige hoeve thans taverne 't Slietje. Ter hoogte van de Okkerdriesstraat houten kruis.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, (onuitgeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve in U-vorm

 • Omvat
  Wegkapel

 • Omvat
  Wegkapel

 • Is deel van
  Outrijve


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Heestertstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9451 (Geraadpleegd op 07-05-2021)