Geografisch thema

Nieuwstraat

ID
9461
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9461

Beschrijving

Lange straat die de gemeente van noord naar zuid doorsnijdt. Maakt van oudsher deel uit van het historische stratenpatroon, zie Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas de Buurtwegen (circa 1843) reeds aangeduid als Nieuwstraet.

De vierschaar van de heerlijkheid was vermoedelijk hier gelegen, zie toponiem op de Ferrariskaart "Hameau Vierschaere". Het huidige straatbeeld wordt gekenmerkt door losstaande bebouwing. In het begin van de straat voornamelijk nieuwbouw.
Tal van dwars op de straat ingeplante woonhuizen zijn een getuige van de oorspronkelijke bebouwing van de straat, zie nummer 25. Voorts ook tal van traditionele kleine burgerhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak en met eenvoudige bakstenen parement onder meer nummer 41 met behouden benedenvenster met geometrische roedeverdeling in het bovenlicht.


Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Avelgem, Deelgemeenten Avelgem, Bossuit, Kerkhove, Outrijve en Waarmaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL23, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning uit de 19de eeuw

 • Omvat
  Eengezinswoning

 • Omvat
  Herberg

 • Omvat
  Hoeve in U-vorm

 • Omvat
  Wegkapel

 • Is deel van
  Waarmaarde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nieuwstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9461 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.