Markt ()

De huidige straat Markt is een samenvoeging van de volgende straten:

• 4e-Liniestraat: Straat met een recht tracé vanaf het kruispunt Terreststraat/ Kerkstraat, tot aan de Eug. de Grootelaan, waarop het kasteel geaxeerd is; aldus ten westen van de Sint-Jan Baptistkerk en verder doorlopend naar het zuiden.
  • 7e-Artilleriestraat: Straat met een recht tracé vanaf de voormalige 4e-Liniestraat en voormalige 24e-Liniestraat tot aan het kruispunt van de voormalige 23e-Liniestraat, 7e-Geniestraat en Stadenstraat; aldus ten zuiden van de Sint-Jan Baptistkerk.
  • 23e-Liniestraat: Rechte verbindingsstraat tussen Kerkstraat en Stadenstraat; aldus het deel ten noorden van de Sint-Jan Baptistkerk.
  • 24e-Liniestraat: Rechte straat tussen de voormalige 7e-Artilleriestraat en de Eug. de Grootelaan; aldus verder ten zuiden van de Sint-Jan Baptistkerk, voorheen parallel aan de 4e-Liniestraat.

Deze straten werden vernoemd naar Belgische troepen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor (de bevrijding van) Houthulst(bos) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de Atlas der Buurtwegen van 1942 aangeduid als Marktstraat.

Het tracé van de voormalige 4e-Liniestraat en 7e-Artilleriestraat bestaat reeds voor de Eerste Wereldoorlog en gaat terug op de parochie- en dorpsstichting in 1853-1857. De vooroorlogse Sint-Jan Baptistkerk uit deze periode bevond zich haaks op deze straat, echter iets meer naar het zuiden dan de huidige inplanting. De west-oost gerichte vooroorlogse wegenstructuur van de Kerkstraat (1857) en de Stadenstraat (1877) met een uitstulpende bocht naar het zuiden wordt deels behouden bij de wederopbouw: de bocht wordt behouden, maar wordt ten noorden aangevuld met de 23e-Liniestraat waardoor een driehoekig perceel ontstaat (4e-Liniestraat, 7e-Geniestraat en 23e-Liniestraat) waarop de kerk wordt heropgebouwd.

Rond de kerk bevindt zich het 'nieuw kerkhof' met op de drie hoeken van het kerkhof oorlogsgedenktekens, geaccentueerd door hoge gekleurde beukenhaag (zie een eerste en tweede gedenkteken aan de voormalige 4e-Artilleriestraat, en één gedenkteken aan de voormalige 23e-Liniestraat). Ten zuiden van het kerkhof, standbeeld burgerlijke en militaire doden, zogenaamd "stervende man", evenals een gedeelte van het 'oud kerkhof'.

Het klooster van de Zusters van het Heilig Hart van Maria zusterklooster (op vandaag afgebroken, school daarvan mogelijk nog bewaard, zie Terreststraat nummer 10B) kwam aan de noordzijde van deze driehoek te liggen. Het klooster en de jongensschool van de Broeders Xaverianen van Brugge werd heropgebouwd ten westen van de 4e-Liniestraat. Tevens werd bij de wederopbouw van de jaren 1920 de 4e-Liniestraat parallel ontdubbeld met de nieuwe 24e-Liniestraat. Het tussenliggende perceel vormt een marktplein met gras.

Voormalige 4e-Liniestraat. Grosso modo aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen uit de jaren 1920, dit in tegenstelling tot een eerder schaarse bebouwing voor de Eerste Wereldoorlog (zie kaart van het Militair Cartografische Instituut van 1911). Erg beeldbepalend is de straatwand van het klooster en de jongensschool van de Broeders Xaverianen. Nummer 3: burgerhuis uit de jaren 1920 met parement van rode sierbaksteen en markerende erker. Nummer 5: burgerhuis uit de jaren 1940-1950 met parement van rode sierbaksteen, erker en markerende vensteromlijstingen; ter vervanging van laag arbeidershuis uit de jaren 1920. Nummer 13: burgerhuis uit de jaren 1930 met markerende leien en erker, beglaasde deur met smeedwerk.

Voormalige 24e-Liniestraat. Aaneengesloten bebouwing, voornamelijk van recente appartementsbouw. Nummer 2, pastorie of onderpastorie.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

7e-Artilleriestraat ()

Straat met een recht tracé vanaf de 4e-Liniestraat/ 24e-Liniestraat tot aan de 23e-Liniestraat/ 7e-Geniestraat/ Stadenstraat. Huidig tracé bestaat reeds voor de Eerste Wereldoorlog als een deel van de Stadenstraat (1877) en gaat terug op de parochie- en dorpsstichting in 1853-1857. De vooroorlogse Sint-Jan Baptistkerk uit deze periode bevond zich haaks op de 4e-Liniestraat, echter iets meer naar het zuiden dan de huidige inplanting. Bij de wederopbouw wordt gebruikmakend van de bocht van de Kerkstraat en de Stadenstraat een driehoekig perceel gecreëerd, tussen de 4e-Liniestraat, de 7e-Artilleriestraat en de 23e-Liniestraat waarop de kerk (zie 4e-Liniestraat zoonder nummer) wordt heropgebouwd. Rond de kerk bevindt zich het 'nieuw kerkhof', aan de overkant van de straat is een gedeelte van het 'oud kerkhof' (zie 7e-Artilleriestraat zonder nummer) bewaard.

Het straatbeeld wordt ten noorden bepaald door de Sint-Jan Baptiskerk en het 'nieuw kerkhof' en ten zuiden door het Marktplein tussen de 4e-Liniestraat en 24e-Liniestraat , waarop standbeeld voor de burgerlijke en militaire doden (zie 7e-Artilleriestraat zonder nummer) en het 'oud kerkhof' ten oosten van de 24e-Liniestraat (zie 7e-Artilleriestraat zonder nummer).

• BAELDE G., Bijdrage tot de geschiedenis van het ontstaan van de parochie en van de eerste kerk van Houthulst, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 21-44.

23e-Liniestraat ()

Rechte verbindingsstraat tussen Kerkstraat en Stadenstraat. De west-oost gerichte vooroorlogse wegenstructuur van de Kerkstraat (1857) en de Stadenstraat (1877) met een uitstulpende bocht naar het zuiden wordt deels behouden bij de wederopbouw: de bocht wordt behouden, maar wordt ten noorden aangevuld met de 23e-Liniestraat waadoor een driehoekig perceel ontstaat (4e-Liniestraat, 7e-Geniestraat en 23e-Liniestraat) waarop de kerk wordt heropgebouwd. Het klooster van de Zusters van het Heilig Hart van Maria wordt ten noorden van de 23e-Liniestraat heropgebouwd. Op vandaag is het klooster afgebroken, school daarvan mogelijk nog bewaard, zie Terreststraat nummer 10B.

24e-Liniestraat ()

Rechte straat tussen de 7e-Artilleriestraat en de Eugène de Grootelaan. Deze straat werd pas aangelegd bij de wederopbouw van de jaren 1920 als parallelle ontdubbeling van de 4e-Liniestraat. Het tussenliggende perceel - waarop voor de oorlog de kerk stond - vormt een marktplein met gras. Aaneengesloten bebouwing, voornamelijk van recente appartementsbouw. Nummer 2, pastorie of onderpastorie.

Deze straat en andere straten werden vernoemd naar Belgische troepen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor (de bevrijding van) Houthulst(bos) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de Atlas der Buurtwegen van 1942 aangeduid als Marktstraat.

4e-Liniestraat ()

Straat met een recht tracé vanaf het kruispunt Terreststraat/ Kerkstraat, 23e-Liniestraat tot aan de Eugène de Grootelaan, waarop het kasteel geaxeerd is. Huidig tracé bestaat reeds voor de Eerste Wereldoorlog en gaat terug op de parochie- en dorpsstichting in 1853-1857.
De vooroorlogse Sint-Jan Baptistkerk uit deze periode bevond zich haaks op deze straat, echter iets meer naar het zuiden dan de huidige inplanting. Bij de wederopbouw wordt gebruikmakend van de bocht van de Kerkstraat (1856) en de Stadenstraat (1877) een driehoekig perceel gecreëerd, tussen de 4e-Liniestraat, de 7e-Artilleriestraat en de 23e-Liniestraat waarop de kerk wordt heropgebouwd. Rond de kerk bevindt zich het 'nieuw kerkhof', aan de overkant van de straat is een gedeelte van het 'oud kerkhof' bewaard. Het zusterklooster (op vandaag afgebroken, school daarvan mogelijk nog bewaard, zie Terreststraat nummer 10 B) komt aan de noordzijde van deze driehoek te liggen. Tevens wordt bij de wederopbouw deze straat ontdubbeld in 4e-Liniestraat en 24e-Liniestraat. Het tussenliggende perceel vormt een marktplein met gras. Het klooster en de jongensschool van de Broeders Xaverianen van Brugge wordt heropgebouwd aan de 4e-Liniestraat.
Deze straat en andere straten werden vernoemd naar Belgische troepen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor (de bevrijding van) Houthulst(bos) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de Atlas der Buurtwegen van 1942 aangeduid als "Dorpsstraat".

Gr.m. aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen uit de jaren 1920, dit in tegenstelling tot een eerder schaarse bebouwing voor de Eerste Wereldoorlog (zie kaart van het Militair Cartografische Instituut van 1911). Erg beeldbepalend is de straatwand van het klooster en de jongensschool van de Broeders Xaverianen. Nummer 3: burgerhuis uit de jaren 1920 met parement van rode sierbaksteen en markerende erker. Nummer 5: burgerhuis uit de jaren 1940-1950 met parement van rode sierbaksteen, erker en markerende vensteromlijstingen; ter vervanging van laag arbeidershuis uit de jaren 1920. Nummer 13: burgerhuis uit de jaren 1930 met markerende leien en erker, beglaasde deur met smeedwerk.
De oostzijde van de straat wordt ten noorden gemarkeerd door de Sint-Jan-Baptistkerk en het kerkhof, op de drie hoeken van het kerkhof oorlogsgedenktekens, geaccentueerd door hoge gekleurde beukenhaag (zie twee gedenktekens onder de 4e-Artilleriestraat zonder nummer, één gedenkteken onder de 23e-Liniestraat zonder nummer), aan de andere kant van het kerkhof, standbeeld burgerlijke en militaire doden, zogenaamd "stervende man" (zie 7e Artilleriestraat zonder nummer).

• LESAGE X., SCHACHT J e.a., Houthulst als zelfstandige gemeente, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 58 (iconografie).