Kerkstraat

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf het kruispunt Jonkershovestraat/ Klerkenstraat/ Poelkapellestraat tot aan het kruispunt Terreststraat/ Poelkapellestraat/ 23e-Liniestraat alwaar de Sint-Jan Baptistkerk met kerkhof. Het is pas tussen 1853 en 1857 dat er zich te Houthulst een echte dorpsstructuur ontwikkelt ten gevolge van de planmatige aanleg waar Jan-Pieter Cassiers voor ijverde, en dit enkel na de aanleg van de weg Diksmuide-Poelkapelle. Cassiers krijgt in de stichtingszaak steun van bisschop Malou. Malou vraaft Cassiers om nog twee wegen aan te leggen, om zo de stichting van een nieuwe parochie bij de minister te kunnen verdedigen. Eén daarvan is de huidige Kerkstraat die in 1856 aangelegd wordt. In 1877 wordt de Kerkstraat geplaveid en als gemeenteweg doorgetrokken naar Jonkershove (zie Jonkershovestraat) en naar Staden (zie Stadenstraat).

Aaneengesloten bebouwing van arbeiders- en burgerhuizen uit de jaren 1920: onder meer nummer 8, burgerhuis van 1922 - zie jaarsteen - met poort; nummer 10 uit de jaren 1930-1940, met winkelpui onder luifel en erker met buisvormige balkonleuning; nummer 22, boerenarbeidershuis met poort, verhoogd met één bouwlaag; nummer 30, burgerhuis uit de jaren 1930 met centrale deur tussen afgeronde hoeken van sierbaksteen; nummer 31, klein burgerhuis uit de jaren 1920 met markerende geelbakstenen banden en boogfries en steekboogfries, bewaarde beglaasde vleugeldeur.

• LESAGE X., Elementen van de landschapsgeschiedenis van het huidige "Houthulst", in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 18.
  • LESAGE X., SCHACHT J e.a., Houthulst als zelfstandige gemeente, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 58-60 (iconografie).
  • VERSCHUREN R., Houthulst in oorlog en verzet, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 46 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn