Klerkenstraat (Houthulst)

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf het kruispunt Jonkershovestraat/ Kerkstraat/Poelkapellestraat tot de grens met Klerken alwaar de Klerkenstraat verderloopt tot het centrum van Klerken. Maakt deel uit van de in 1853 onder impuls van burgemeester Cassiers aangelegde weg Diksmuide-Poelkapelle.

Aaneengesloten bebouwing van (boeren)arbeidershuizen en burgerhuizen vanaf de jaren 1920. Nrs. 24 en 41: boerenarbeiders- of boerenburgerhuizen onder mansardedaken, nr. 24 van 1923 cf. jaarsteen, nr. 41 uit zelfde decennium, muuropeningen onder geprononceerde strekken, nr. 24 met oeil-de-boeuf. Nrs. 28 (diephuis) en 36 (breedhuis) met gecementeerde parementen met schijnvoegen en siermotieven. Tevens burgerhuizen uit de jaren 1930, o.m. nrs. 29 en 31 met rechthoekige muuropeningen onder verzorgde lateien en markerende driezijdige erkers.

LESAGE X., Elementen van de landschapsgeschiedenis van het huidige "Houthulst", in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 5-19.
LESAGE X., SCHACHT J e.a., Houthulst als zelfstandige gemeente, in Bijdrage tot de geschiedenis van Houthulst. Van 19de-eeuwse parochiestichting tot gemeente (1928), Brussel, 1988, p. 58-60 (iconografie).