Geografisch thema

Kortestraat

ID: 9481   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9481

Beschrijving

Korte straat met een recht tracé vanaf de Gentseleenstraat tot aan de Smallestraat. Oorspronkelijk bebouwing van een aantal kleine boerenarbeidershuizen, als uitloper van het gehucht "Terrest". Als dusdanig voor het eerst aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911 met een aantal kleine volumes. Aanduiding op de Atlas der Buurtwegen van 1942, met vermelding van de huidige straatnaam. Oorspronkelijk typische bebouwing van kleine, vrijstaande arbeidershuizen (cf. infra, nr. 17). Op vandaag, vnl. verbouwde woningen en nieuwe villabouw.
Ook de Gentseleenstraat (zie aldaar) behoort tot het gehucht "Terrest".


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeidershuis

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kortestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9481 (Geraadpleegd op 19-01-2021)