Geografisch thema

Zegestraat

ID
9490
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9490

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf de Jonkershovestraat, over de Schoolstraat (Klerken) en de Veldstraat tot aan de Mosselstraat. Deze straat maakt deel uit van het gehucht "Pierkenshoek" op de grens van Houthulst met Klerken. De benaming "Pierkenshoek" houdt verband met de leurders, 'pierders' of 'piereleurders' (straatmuzikant volgens van Dale) die in dit en andere gehuchten aan de boskant woonden. Op de Atlas der Buurtwegen van Klerken (circa 1843) is dit gehucht embryonaal aangeduid, gelegen op de grens met het gebied van het "Vrijbos". Ook de Veldstraat, de Schoolstraat en de Vijverstraat (Klerken) maken deel uit van het gehucht "Pierkenshoek".

Aaneengesloten bebouwing van deels verbouwde (boeren)arbeidershuizen uit de jaren 1920. Nummer 8: diephuis uit de jaren 1920, vernieuwd houtwerk.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning van 1924

  • Is deel van
    Houthulst


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Zegestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9490 (Geraadpleegd op )