Zegestraat

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf de Jonkershovestraat, over de Schoolstraat (Klerken) en de Veldstraat tot aan de Mosselstraat. Deze straat maakt deel uit van het gehucht "Pierkenshoek" op de grens van Houthulst met Klerken. De benaming "Pierkenshoek" houdt verband met de leurders, 'pierders' of 'piereleurders' (straatmuzikant volgens van Dale) die in dit en andere gehuchten aan de boskant woonden. Op de Atlas der Buurtwegen van Klerken (circa 1843) is dit gehucht embryonaal aangeduid, gelegen op de grens met het gebied van het "Vrijbos". Ook de Veldstraat, de Schoolstraat en de Vijverstraat (Klerken) maken deel uit van het gehucht "Pierkenshoek".

Aaneengesloten bebouwing van deels verbouwde (boeren)arbeidershuizen uit de jaren 1920. Nummer 8: diephuis uit de jaren 1920, vernieuwd houtwerk.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn