Geografisch thema

Bosdreef

ID: 9491   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9491

Beschrijving

Straat met een recht doodlopend tracé vanaf de Keistraat (Merkem), loopt vermoedelijk als laan of dreef wel door tot aan de Groenebosdreef (grondgebied Houthulst). Tracé als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), waarop het hele gebied in deze omgeving nog bebost is. Eerste aanduiding van het tracé op de kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850), echter quasi zonder bebouwing. Op l.g. kaart is het gedeelte van het bos op grondgebied van het toenmalige Woumen reeds grotendeels ontbost. Op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1866 en 1911) nog steeds aanduiding van verspreide bebouwing van kleine volumes - vermoedelijk kleine boerenarbeidershuizen - een situatie die min of meer tot op vandaag bewaard is, cf. huizen onder nrs. 2, 5 en 9.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Boerenwoning

 • Is deel van
  Jonkershove

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bosdreef [online] https://id.erfgoed.net/themas/9491 (Geraadpleegd op 21-09-2020)