Geografisch thema

Mgr. Schottestraat (Jonkershove)

ID
9496
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9496

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf de Merkemstraat/ Jonkershovestraat tot aan de Melanedreef op grondgebeid Merkem. Benaming voor de fusionering van 1976 was Langemarkstraat. Huidige benaming naar Monseigneur Gaspar Schotte: geboren te Merkem in 1881, opgegroeid te Jonkershove, werd hij als pater van Scheut in 1932 tot monseigneur en titelvoerend bisschop van Petinessus (China) gewijd, gestorven te Sheng Kung (China) in 1944. Deze straat ontstaat naar aanleiding van de bouw van de Sint-Jozefskerk aan de Jonkershovestraat in 1862-1863. De straat is voor het eerst aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1866, ook de kerk is reeds aangeduid op deze kaart.

De Mgr. Schottestraat vormt samen met de Steenbeekstraat in het verlengde daarvan de noord-zuidas van het dorp Jonkershove. Deze dorpsstraat wordt gemarkeerd door de Sint-Jozefskerk uit de wederopbouwperiode (zie Mgr. Schottestraat zonder nummer) op de hoek met de Jonkershovestraat en het aanpalende cultureel centrum in opbouw (op deze plaats tot 2002 verzorgd laag wederopbouwpand). Voorts ten zuiden van de kerk, schoolcomplex met woning van het schoolhoofd uit de jaren 1930 aan de straatzijde, en aansluitende klassenvleugel uit de jaren 1920 (zie Mgr. Schottestraat nummers 3, + 3). De andere straatzijde wordt gemarkeerd door een wederopbouwwoning (zie Mgr. Schottestraat nummers 12-14) en een recentere aaneengesloten bebouwing.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, fotoarchief.
 • Dit is West-Vlaanderen. Steden-gemeenten-bevolking, Brussel, 1962, p. 2153 (kaart met straatnamen voor de fusionering).
 • VLAMYNCK J., Mgr. Gaspar Schotte, een van de onzen, in Mercheem, periodiek van Heemkring Sidronius Hosschius, jg. 2, nr. 1, p. 2-3.

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Directeurswoning met klassenvleugel

 • Omvat
  Heilig Hartbeeld

 • Omvat
  Heldenhuldezerk E.H. Camiel Duron

 • Omvat
  Sint-Jozefskerk

 • Is deel van
  Jonkershove

 • Is gerelateerd aan
  Mgr. Schottestraat (Merkem)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Mgr. Schottestraat (Jonkershove) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9496 (Geraadpleegd op )