Steenbeekstraat

Beschrijving

Straat met een knikvormig tracé vanaf het kruispunt Woumenstraat/ Zuid Torhoutstraat/ Vinkeniersstraat, over de Vinkeniersstraat tot aan het kruispunt Merkemstraat/ Jonkershovestraat/ Mgr. Schottestraat. Het gedeelte van de Steenbeekstraat tussen eerst genoemd kruispunt en de kruising met de Vinkeniersstraat is tussen 1866 en 1883 aangelegd, zie nog niet aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1866, wel op deze herzien in 1883. Het gedeelte van de straat tussen de Vinkeniersstraat en de Merkemstraat/ Jonkershovestraat is reeds aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) en de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1866.

De Steenbeekstraat vormt samen met de Mgr. Schottestraat in het verlengde daarvan de noord-zuidas van het dorp Jonkershove. De straat wordt gemarkeerd door lintbebouwing van nog deels vrijstaande (boeren)arbeidershuizen, echter veelal met nieuwe of gewijzigde parementen of vernieuwd houtwerk. Steenbeekstraat nummer 65 vormt hier een uitzondering op, zie infra.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn