Geografisch thema

Zuid Torhoutstraat

ID
9502
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9502

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé vanaf de Nieuwe-Stedestraat tot op grondgebied van Klerken alwaar de straat met een knik verder loopt tot aan de Stokstraat. Het huidige tracé van de Zuid Torhoutstraat is als dusdanig reeds aangegeven op Ferrariskaart (1770-1778). Ten zuiden van de Zuid Torhoutstraat is op deze kaart de site "Jonckershove" aangeduid als kern van de heerlijkheid Jonkershove: aanduiding van een omwald opperhof met enkele gebouwen en niet omwald neerhof met enkele gebouwen, zie bewaarde archeologische site (zie Zuid Torhoutstraat zonder nummer). Ook de zogenaamd "Jonkershovemolen" op de kruising van de huidige Zuid Torhoutstaat en de Woumenstraat, iets ten noorden van de site "Jonckershove" is aangegeven. Deze "Jonkershoven M(olen)" is reeds aangeduid op de "Carte des Environs de Dunkerque, Bergue (...) Menin, Ypres, Dixmude, &C." van 1743.

De landelijke Zuid Torhoutstraat wordt tevens gekenmerkt door een aantal sites van oorlogserfgoed van de Eerste Wereldoorlog (zie Zuid Torhoutstraat zonder nummer, bij nummer 12).


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Archeologische site Jonckershove

 • Omvat
  Vier Duitse militaire posten Eerste Wereldoorlog

 • Omvat
  Wegkapel

 • Is deel van
  Jonkershove


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Zuid Torhoutstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9502 (Geraadpleegd op )