Centiemhoekstraat

Beschrijving

Kort straatje deel uitmakend van het gehucht "Clercken Smisse", bestaande uit een groot aantal korte en dikwijls doodlopende straatjes, grosso modo gesitueerd ten zuiden van de Smissestraat en ten westen van de Klerkenstraat. Het gehucht is embryonaal reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Volgens J. Janssen was de Centiemhoek een gehucht en zou de benaming verwijzen naar de armoede, met name "geen centiem waard". De typische bebouwing van kleine (boeren)arbeidershuizen (evenwijdig met de straat of haaks erop) in de gehuchten in het zuiden van Klerken wordt onder meer vrij goed geïllustreerd in de Centiemhoekstraat.

Nummer 4: laag arbeidershuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, pannen zadeldaken. Centiemhoekstraat zonder nummer: laag Mariakapelletje uit de jaren 1950-1960, bij (boeren)arbeidershuis met vernieuwd parement.

• JANSSEN J., Klerken in de "gôen ouden tijd", uitgave in eigen beheer, 1964, p. 13.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn