Geografisch thema

Centiemhoekstraat

ID
9503
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9503

Beschrijving

Kort straatje deel uitmakend van het gehucht "Clercken Smisse", bestaande uit een groot aantal korte en dikwijls doodlopende straatjes, gr.m. gesitueerd ten zuiden van de Smissestraat en ten westen van de Klerkenstraat. Het gehucht is embryonaal reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843) en op de kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850). Volgens J. Janssen was de Centiemhoek een gehucht en zou de benaming verwijzen naar de armoede, m.n. "geen centiem waard". De typische bebouwing van kleine (boeren)arbeidershuizen (evenwijdig met de straat of haaks erop) in de gehuchten in het zuiden van Klerken wordt o.m. vrij goed geïllustreerd in de Centiemhoekstraat.
Nr. 4: laag arbeidershuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, pannen zadeldaken. Centiemhoekstraat z.nr.: laag Mariakapelletje uit de jaren 1950-1960, bij (boeren)arbeidershuis met vernieuwd parement.

JANSSEN J., Klerken in de "gôen ouden tijd", uitgave in eigen beheer, 1964, p. 13.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Centiemhoekstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9503 (Geraadpleegd op 26-02-2021)