Holleweg

Beschrijving

Nog deels landelijke weg, vanaf het kruispunt Smissestraat/ Klerkenstraat/ Zarrenstraat/ Molenweg tot de Esenstraat. Tracé als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Deze nu onbelangrijke weg was voor de aanleg van de Esenweg (vermoedelijk circa 1853, als onderdeel van de nieuwe weg Diksmuide-Poelkapelle) veel belangrijker. Benaming Holleweg mogelijk naar ligging op helling. Ten zuiden meer geconcentreerde bebouwing met (boeren)arbeidershuis (zie nummer 5), vrijstaand burgerhuis uit de jaren 1920 (zie nummer 7), en recente villabouw. Verderop achterin gelegen, verbouwde wederopbouwhoeve met aan de erftoegang kapel (zie zonder nummer).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn