Holleweg

Beschrijving

Nog deels landelijke weg, vanaf het kruispunt Smissestraat/ Klerkenstraat/ Zarrenstraat/ Molenweg tot de Esenstraat. Tracé als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Deze nu onbelangrijke weg was voor de aanleg van de Esenweg (vermoedelijk ca. 1853, als onderdeel van de nieuwe weg Diksmuide-Poelkapelle) veel belangrijker. Benaming Holleweg mogelijk naar ligging op helling. Ten zuiden meer geconcentreerde bebouwing met (boeren)arbeidershuis (cf. nr. 5), vrijstaand burgerhuis uit de jaren 1920 (cf. nr. 7), en recente villabouw. Verderop achteringelegen, verbouwde wederopbouwhoeve met aan de erftoegang kapel (cf. z.nr.).