Geografisch thema

Koolkaai

ID
951
URI
https://id.erfgoed.net/themas/951

Beschrijving

Van Schelde naar Kraaiwijk. De Koolvliet of "Holenvliet" (1302, 1306) is de oudste van de stadsvlieten. "Kool" of "Holen" is hier gebruikt in de betekenis van bruinkool, het Franse "houille". Evenals de Sint-Pietersvliet werd ze ook dikwijls "Haringvliet" genoemd, zie het lossen van de haringschepen. In de 11de eeuw was het de uiterste stadsgrens. In 1867 gedeeltelijk, in 1877 volledig gedempt.

Beboomd plein met uitzicht op de Scheldeloodsen. De noordzijde is heterogeen bebouwd, de zuidzijde homogeen uit de tweede helft van de 19de eeuw, met bepleisterde en beschilderde lijstgevels met neoclassicistische inslag van vrijwel gelijke hoogte.


Bron     : Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    De Groote Schalien Loove

  • Omvat
    Ruys & Co

  • Is deel van
    Antwerpen - Historische binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Koolkaai [online] https://id.erfgoed.net/themas/951 (Geraadpleegd op )