Predikboomstraat

Beschrijving

Weg met een min of meer recht tracé vanaf het kruispunt Dorpsstraat/ Smissestraat in het verlengde van de Stokstraat, over het kruispunt met de Esenstraat tot aan de Steenstraat. Deze weg was voor de aanleg van de Esenstraat (vermoedelijk ca. 1853, als onderdeel van de nieuwe weg Diksmuide-Poelkapelle) veel belangrijker.
Naamgeving naar het gehucht "Predikboom" - cf. aanduiding "Preekboom Cab(aret)" op de Ferrariskaart (1770-1778), ter hoogte van de kruising Esenstraat en Steenstraat - met eerste aanduiding in 1537. Voorheen Preekboomwegel.
Het gehucht "Predikboom" speelt een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog: van hieraf (cf. Steenstraat z.nr.) worden er vanaf 26 april 1915 met een z.g. reuzenkanon, projectielen afgeschoten op Bergues (Noord-Frankrijk), Poperinge en later ook op Duinkerke (Noord-Frankrijk).
Voorheen verspreide landelijke bebouwing (cf. kaart Ph. Vandermaelen ca. 1850). Op vandaag vnl. recente villabouw en verbouwde wederopbouwhoeve. Nr. 1: huis uit de jaren 1930-1940 met keldergarage en erker, verzorgde metselverbanden cf. brede strekken en deuromlijsting.
Voor de kapel ter hoogte van de hoeve Predikboomstraat nr. 25, zie onder Steenstraat z.nr./ Predikboomstraat.

JANSSEN J., Klerken in de "gôen ouden tijd", uitgave in eigen beheer, 1964, p. 56.