Geografisch thema

Predikboomstraat

ID
9511
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9511

Beschrijving

Weg met een min of meer recht tracé vanaf het kruispunt Dorpsstraat/ Smissestraat in het verlengde van de Stokstraat, over het kruispunt met de Esenstraat tot aan de Steenstraat. Deze weg was voor de aanleg van de Esenstraat (vermoedelijk circa 1853, als onderdeel van de nieuwe weg Diksmuide-Poelkapelle) veel belangrijker.

Naamgeving naar het gehucht "Predikboom" - zie aanduiding "Preekboom Cab(aret)" op de Ferrariskaart (1770-1778), ter hoogte van de kruising Esenstraat en Steenstraat - met eerste aanduiding in 1537. Voorheen Preekboomwegel.

Het gehucht "Predikboom" speelt een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog: van hieraf (zie Steenstraat zonder nummer) worden er vanaf 26 april 1915 met een zogenaamd reuzenkanon, projectielen afgeschoten op Bergues (Noord-Frankrijk), Poperinge en later ook op Duinkerke (Noord-Frankrijk).

Voorheen verspreide landelijke bebouwing (zie kaart Ph. Vandermaelen circa 1850). Op vandaag voornamelijk recente villabouw en verbouwde wederopbouwhoeve. Nummer 1: huis uit de jaren 1930-1940 met keldergarage en erker, verzorgde metselverbanden zie brede strekken en deuromlijsting.

Voor de kapel ter hoogte van de hoeve Predikboomstraat nummer 25, zie onder Steenstraat zonder nummer/ Predikboomstraat.

  • JANSSEN J., Klerken in de "gôen ouden tijd", uitgave in eigen beheer, 1964, p. 56.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Mariakapelletje van 1945

  • Is deel van
    Klerken


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Predikboomstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9511 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.