Geografisch thema

Vijverstraat

ID
9518
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9518

Beschrijving

Straat met een L-vormig tracé vanaf de Jonkershovestraat (Houthulst), over de Schoolstraat tot aan de Klerkenstraat. Deze straat maakt deel uit van het gehucht "Pierkenshoek" op de grens van Klerken en Houthulst. De benaming "Pierkenshoek" houdt verband met de leurders, 'pierders' of 'piereleurders' (straatmuzikant volgens van Dale) die in dit en andere gehuchten aan de boskant woonden. Op de Atlas der Buurtwegen van Klerken (ca. 1843) is dit gehucht embryonaal aangeduid, gelegen op de grens met het gebied van het "Vrijbos". Ook de Veldstraat, de Schoolstraat en een deel van de Zegestraat (Houthulst) maken deel uit van het gehucht "Pierkenshoek".

Straat met een min of meer geconcentreerde bebouwing met (boeren)arbeidershuizen, o.m. nr. 85, boerenarbeidershuis met stalling (vernieuwd houtwerk).


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning uit de jaren 1920

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Mariakapel uit de jaren 1920


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vijverstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9518 (Geraadpleegd op 28-02-2021)