Geografisch thema

Groenestraat

ID
9523
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9523

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg lopende van de Iepersteenweg tot aan de hoger gelegen Pottestraat. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770- 1778) met een zeer geringe bebouwing. In de loop van eind 18de/ eerste helft 19de eeuw, cf. Atlas der Buurtwegen (ca. 1843) ontwikkelen zich langs de Groenestraat kleine bewoningskernen, o.m. "De Verbrande Smisse hameau" in het begin van de weg en "Den Draeibank hameau" ter hoogte van de splitsing met de Kloosterstraat. Nog iets verderop stond de "Sint Jans molen" die nu nog verder leeft in de naam Sint-Janshoek, cf. huidige stafkaart.
In het begin van de straat verbouwde arbeidershuizen uit de jaren 1920 en recentere villabouw. Verderop vnl. verspreide hoevebouw. Op de hoek met de Pottestraat, nr. 26: verbouwde herberg uit de jaren 1920, cf. bewaarde puilijst met het geschilderd opschrift "DE KRUISSTRAAT". Voor het eerst aangeduid op de Atlas der Buurtwegen als "De Kruisstraet Cabaret". Vanuit de Pottestraat, voortdurend zicht op de roodbakstenen schoorsteen (cf. Groenestraat z.nr.).


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Hoge schoorsteen uit de jaren 1920

 • Omvat
  Kleine kapel uit de jaren 1920

 • Omvat
  Samenstel van twee arbeiderswoningen

 • Omvat
  Wederopbouwhoeve

 • Omvat
  Wederopbouwhoeve met losse bestanddelen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Groenestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9523 (Geraadpleegd op 25-01-2021)