Geografisch thema

Iepersteenweg (Merkem)

ID
9527
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9527

Beschrijving

Grote rechte verbindingsweg in noordzuidelijke richting van Diksmuide naar Ieper, cf. naamgeving. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) onder de naam "Route d' Ypres à Dixmude". In de 18de-19de eeuw eerder verspreide bebouwing van hoeves en de gehuchten "De Kippe"/ "De Keppe" (Ferrariskaart/ Atlas der Buurtwegen) ter hoogte van de kruising van Iepersteenweg - Stationsstraat - Merkemstraat -Kloosterstraat en in de 19de eeuw het gehucht "Hoeksken" (Atlas der Buurtwegen) ter hoogte van de kruising met de Kouterstraat. Voorts ten westen van het tracé ook aanduidingen van de "Schransmolen" (Atlas der Buurtwegen) ongeveer ter hoogte van het standbeeld voor adjudant Armand Victor Van Eecke (zie Iepersteenweg zonder nummer, rechts van nummer 53) en een tweede stellingmolen ter hoogte van het gehucht "Hoeksken", thans voortlevend in de naam van de herberg "DE STENEN MOLEN” zie puilijst Iepersteenweg nummer 7. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwden de Duitse troepen langs de Iepersteenweg hun eerste linie, de zoenaamd "Brabantlinie" uit. Voornamelijk verspreide landelijke bebouwing met verschillende oorlogsgedenktekens aan de "Slag van Merkem" op 17 april 1918 met onder meer het gedenkteken voor de 3de Legerafdeling (zie Iepersteenweg zonder nummer), de naamsteen De Kippe (zie Iepersteenweg zonder nummer/ Stationsstraat) en het reeds eerder vermelde monument voor adjudant Armand Victor Van Eecke (zie Iepersteenweg zonder nummer).


Bron     : MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Gedenkteken Belgische 3de Legerdivisie

 • Omvat
  Gekoppelde burgerhuizen

 • Omvat
  Herberg

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Langewaede

 • Omvat
  Naamsteen Slag bij De Kippe

 • Omvat
  Standbeeld voor Armand Van Eecke

 • Omvat
  Wederopbouwhoeve

 • Omvat
  Wederopbouwhoeve

 • Is deel van
  Merkem

 • Is gerelateerd aan
  Iepersteenweg (Jonkershove)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Iepersteenweg (Merkem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/9527 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.