Geografisch thema

Mgr. Schottestraat (Merkem)

ID
9537
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9537

Beschrijving

Landelijke rechte verbindingsweg tussen de Melanedreef en de Mgr. Schottestraat die doorloopt tot aan het dorpscentrum van Jonkershove. Benaming voor de fusie van 1976 was Langemarkstraat. Huidige benaming naar Monseigneur Gaspar Schotte: geboren te Merkem in 1881, opgegroeid te Jonkershove, werd hij als pater van Scheut in 1932 tot monseigneur en titelvoerend bisschop van Petinessus (China) gewijd, gestorven te Sheng Kung (China) in 1944. Deze straat ontstaat naar aanleiding van de bouw van de Sint-Jozefskerk te Jonkershove in 1862-1863. De straat is dan ook voor het eerst aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1866. Tot aan de Eerste Wereldoorlog gelegen in het "Foret d'Houthulst", zie kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911. Sterk verspreide bebouwing.

 • VLAMYNCK J., Mgr. Gaspar Schotte, een van de onzen, in Mercheem, periodiek van Heemkring Sidronius Hosschius, jg. 2, nr. 1, p. 2-3.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Duitse militaire post I

 • Omvat
  Duitse militaire post II

 • Is deel van
  Merkem

 • Is gerelateerd aan
  Mgr. Schottestraat (Jonkershove)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mgr. Schottestraat (Merkem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/9537 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.