Geografisch thema

Pottestraat

ID
9541
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9541

Beschrijving

Landelijke straat gelegen in het uiterste zuiden van Merkem lopende van de Pottestraat op Bikschote (Langemark-Poelkapelle) naar de Pottestraat te Madonna (Langemark-Poelkapelle). Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met een aantal grotere achterin gelegen hoeves, waaronder de "Cse Paepe Goet" met omwalling en beboomde toegangsdreef en de "Cse St. Jean" met een molen (zie Pottestraat nummer 1). Nadien werd deze molen naar het noordoosten verplaatst langs de huidige Groenestraat, zie "Sint Jans Molen" op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Beide namen leven nu nog door in de namen "Hoeve Papegoed" en de "Sint-Janshoek", zie huidige stafkaart. De molen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield en vervangen door een kleine mechanische maalderij op de hoek Pottestraat-Groenestraat (zie Pottestraat nummer 3).

Verspreide bebouwing van kleine wederopbouwhoeves uit de jaren 1920, doorgaans verbouwd onder meer nummer 1: hoeve van het langgestrekte type met gewijzigde muuropeningen ter hoogte van schuur- en stalgedeelte.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis en mechanische maalderij

 • Omvat
  Kapel

 • Omvat
  Kapel toegewijd aan Sint-Jan

 • Omvat
  Langgestrekte wederopbouwhoeve

 • Omvat
  Wederopbouwhoeve

 • Is deel van
  Merkem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pottestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9541 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.