Geografisch thema

Pottestraat

ID: 9541   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9541

Beschrijving

Landelijke straat gelegen in het uiterste zuiden van Merkem lopende van de Pottestraat op Bikschote (Langemark-Poelkapelle) naar de Pottestraat te Madonna (Langemark-Poelkapelle). Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met een aantal grotere achterin gelegen hoeves, waaronder de "Cse Paepe Goet" met omwalling en beboomde toegangsdreef en de "Cse St. Jean" met een molen (cf. Pottestraat nr. 1). Nadien werd deze molen naar het noordoosten verplaatst langs de huidige Groenestraat, cf. "Sint Jans Molen" op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843). Beide namen leven nu nog door in de namen "Hoeve Papegoed" en de "Sint-Janshoek", cf. huidige stafkaart. De molen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield en vervangen door een kleine mechanische maalderij op de hoek Pottestraat-Groenestraat (cf. Pottestraat nr. 3).
Verspreide bebouwing van kleine wederopbouwhoeves uit de jaren 1920, doorgaans verbouwd o.m. nr. 1: hoeve van het langgestrekte type met gewijzigde muuropeningen ter hoogte van schuur- en stalgedeelte.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis en mechanische maalderij

 • Omvat
  Kapel toegewijd aan Sint-Jan

 • Omvat
  Kapel gelegen bij wederopbouwhoeve

 • Omvat
  Langgestrekte wederopbouwhoeve

 • Omvat
  Wederopbouwhoeve

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pottestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9541 (Geraadpleegd op 19-01-2021)