Geografisch thema

Rodesteenstraat

ID
9542
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9542

Beschrijving

Min of meer rechte verbindingsweg tussen de Westbroekstraat en de Oostbroekstraat. Als tracé reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Iets ten noorden van de aansluiting met de Westbroekstraat bevond zich hier in de 18de eeuw de zogenaamd "Noorteynder Meulen" (zie Ferrariskaart). Tegen het midden van de 19de eeuw was deze molen vervangen door een molen ongeveer ter hoogte van de huidige "Beukelaremolen", zie Atlas der Buurtwegen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze molen echter vernield en vervangen door een 18de-eeuwse houten staakmolen uit Poperinge die aan de andere kant van de weg werd opgericht (zie Rodesteenstraat nummer 8). De naam Rode Steenstraat zou zijn afgeleid van een domein "Ten Roden Stene" dat ooit in eigendom was van Marie Paupelle, de laatste Benedictijner zuster van Merkem. Andere auteurs brengen deze naam in verband met een steenbakkerij. Zeer landelijke straat met sterk verspreide bebouwing, gedomineerd door de reeds vermelde "Beukelaremolen".


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Beukelaremolen

  • Is deel van
    Merkem

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rodesteenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9542 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.