Geografisch thema

Blankenbergse Steenweg (Dudzele)

ID
9553
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9553

Beschrijving

Drukke verbindingsweg tussen Brugge en Blankenberge. Begint op het grondgebied Sint-Pieters en eindigt bij de grens met Blankenberge. Rechte steenweg van Brugge naar Blankenberge, die het oostelijk grondgebied van Zuienkerke doorkruist. In 1722 wordt bij de Staten van Vlaanderen een aanvraag ingediend door de gemeente Blankenberge, die klaagt over de slechte verbinding met het binnenland, voor het bekomen van een "calcydewegh" naar Brugge. Dit was enkel mogelijk via de "Dulleweg" of de "Gentele" (Blankenbergse Dijk, zie Sint-Pieters), twee eeuwenoude dijken. Uit vijf alternatieven wordt gekozen voor behoud van het bestaande traject tot aan de Sint-Pieterskerk, en vanaf daar een nieuwe, rechte weg dwars door het landschap naar de kerk van Uitkerke. In 1724 is de weg al berijdbaar waardoor de Blankenbergse Dijk en de Dulleweg tot eenvoudige landwegen vervallen. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergegeven als een rechte verbindingsweg tussen Brugge en Blankenberge afgezoomd met bomen. Naast de aanwezigheid van herbergen overwegend agrarisch karakter. Verbreding van de Blankenbergse Steenweg in 1963.

Bebouwing op het grondgebied Dudzele wordt bepaald door het overwegend agrarisch karakter met verspreide hoevebouw. Onder meer aanwezigheid van de historische hoeve zogenaamd "Spiezele", zie Blankenbergse Steenweg nummer 456.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 29.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Blankenbergse Steenweg (Dudzele) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9553 (Geraadpleegd op 17-05-2021)