Geografisch thema

Dorpsplein

ID: 9556   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9556

Beschrijving

Straatgedeelte tussen Dudzeelse Steenweg en Westkapelse Steenweg met recht straattracé, vormt het centrum van het dorp Dudzele. Vooral de commerciële functies zijn hier te situeren.

Straatbeeld is grondig gewijzigd. Volgens oude prentkaarten werd de straat met kasseien, getypeerd door burgerhuizen voorzien van geglazuurd bakstenen parement. Die werden in de loop van de jaren 1990 voorzien van een gevelbezetting met pleister. Overwegend breedhuizen met verbouwde begane grond voorzien van een handelsfunctie, al dan niet in gebruik. Sommige woonhuizen zijn voorzien van een voortuin met afsluiting.

 • Provinciale Bibliotheek Tolhuis, Brugge, prentbriefkaartencollectie.
 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 48.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2006


Relaties

 • Omvat
  Café Sportwereld

 • Omvat
  Herberg

 • Is deel van
  Dudzele

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dorpsplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/9556 (Geraadpleegd op 29-11-2020)