Geografisch thema

Ronselarestraat (Dudzele)

ID: 9566   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9566

Beschrijving

Loopt van de Dudzeelse Steenweg op het grondgebied Koolkerke naar de straat Leopoldsvaart-Noord op het grondgebied Damme. Vormt tevens de grens met de deelgemeente Koolkerke.

Oudste vermelding zogenaamd "Ronsardswech" dateert van 1259. Straatnaam verwijst naar de Ronselarebeek, vanouds een belangrijke waterloop, voor het eerst vermeld als "Rondsaartader". In de 15de eeuw raakt de "Rondsaartader" in verval. In 1564 wordt de bedding van de waterloop gebruikt om een nieuwe afvoerweg ten behoeve van de Watering van Reigarsvliet aan te leggen.

Heraanleg van de straat in 2004. Sinds 2004 op het einde van de straat aanwezigheid van een pompgemaal. Dit was nodig door de uitbouw van de Zeebrugse achterhaven. Het gemaal laat toe, over het hoogtij heen, te blijven afwateren naar zee. Het is een maatregel ter beveiliging van de ingelanden en ter vrijwaring van het landbouwgebied. Het laat ook hoge winterpeilen toe wat ten goede komt aan ecologie en landschap.

  • COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 582, nummer 670.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen te Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 180.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ronselarestraat (Dudzele) [online] https://id.erfgoed.net/themas/9566 (Geraadpleegd op 15-01-2021)