Stationsweg

Beschrijving

Straat met grillig verloop beginnend op het grondgebied Zuienkerke en eindigend op het grondgebied Dudzele bij de Herdersbrug, sinds 1896 hier aanwezig. Huidige Herdersbrug dateert van 1994.

Straatnaam verwijst naar het spoorwegstation, van circa 1900 tot 1970 hier aanwezig. Door de aanleg van de spoorweg Brugge - Zeebrugge in 1906 loopt de straat dood.
Straat met overwegend landelijk karakter, zie verspreide hoevebouw. Aan de spoorweg meer bebouwing met onder meer aanwezigheid van herbergen. De hoeves Stationsweg nummer 37 en nummer 39 zijn toegankelijk via een oude in onbruik geraakte weg met brug over de spoorweg. De brug is voorzien van een bakstenen balustrade met arduinen dekplaten.

• COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 597, nummer 752.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 205.