Westkapelse Steenweg

Beschrijving

Drukke weg beginnend bij het Dorpsplein en eindigend bij de Zelzatebrug over het Leopoldkanaal. Overgaand in de Knoksebaan op het grondgebied Knokke-Heist. Oorspronkelijke naam "Heerweg naar Westkapelle". In 1759-1761 werd de Westkapelse Heerweg rechtgetrokken en voorzien van kasseien. Huidige naamgeving sinds eind 19de eeuw verwijst naar verbinding met Westkapelle. Volgens kaart van 1900 groot aantal herbergen hier aanwezig. Door de aanleg van de spoorweg en de Margareta van Oostenrijkstraat (zie Zeebrugge) zijn verschillende zijstraten zoals de Zwaanhofstraat, de Vaneweg, de Eivoordestraat, de Heistse Ader, de Nieuwe Groenstraat onderbroken. Hierdoor verdwenen tal van historische hoeves.

De straat kan qua bebouwing en functie opgedeeld worden in twee stukken. Enerzijds tussen Dorpsplein en Kleine Molenstraat en anderzijds tussen Kleine Molenstraat en Kanaal. Eerste straatgedeelte met dominerende woonfunctie is geleidelijk aan tot stand gekomen. Oudste bebouwing ter hoogte van de kerk te situeren. Grote bouwactiviteit vanaf tweede helft 19de eeuw met de bouw van diverse herbergen zie nummer 1, nummer 70.
Tweede straatgedeelte overwegend met agrarische functie met aanwezigheid van enkele historische hoeves, waarvan de oudste zeker teruggaan tot de 17de eeuw.

• COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 613, nummer 895.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 233.