Beukemarestraat

Beschrijving

Doodlopende, korte straat, vertrekkend van het Lisseweegs Vaartje. De straat liep oorspronkelijk naar Heist maar werd door de aanleg van het zeekanaal, circa 1900, afgesneden. Ligt in de wijk Nieuwdorp. Het toponiem Beukemare zou teruggaan tot de Frankische tijd. De naam kan worden verklaard als een samenvoeging van beuk als boom, en mare in de betekenis van een stilstaand water of hoge zanderige plaats. Door het gebied loopt een waterloopje met de naam Beukemare, later Kemelader genoemd. In de 13de en 14de eeuw is er sprake van het geslacht Beukemaere, eigenaars van het oude leengoed "Beukemaere". Het leenhof wordt vermeld in het cartularium van 1236 van de abdij Ter Doest. De site met bijhorende molen staat afgebeeld op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). De historische hoeve met dezelfde naam moet wijken in de jaren 1980 voor de uitbreidingswerken van de haven van Zeebrugge en wordt (zonder de monumentale inrijpoort) heropgebouwd op het grondgebied Dudzele bij het crematorium en parkbegraafplaats "De Blauwe Toren".

• BALLEGEER J., Lissewege bezocht, 1999, p. 41.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 26.
  • VANDEPITTE G., Toponiemen te Lissewege, in Rond de Poldertorens, jaargang 30, nummer 3, 1988, p.  123-127.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia