De licht bochtige weg loopt vanaf de Zeebruggelaan verder op het grondgebied Zuienkerke. De naam herinnert aan de Canadezen die in 1944 een einde maakten aan de Duitse bezetting. De oude weg, staat op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) afgebeeld met verspreide bewoning en op de Ferrariskaart (1770-1778). Tussen de Pluvierstraat en de Patentestraat ligt aan de noordkant nog een restvak van het oude tracé. Langs de zuidkant van de straat loopt de Kalsijde-ader met op het einde van de straat een art-deco-getinte brug.
Oorspronkelijk een landelijke weg met aanwezigheid van enkele hoeves. Vanaf het begin van de 20ste eeuw geëvolueerd tot woonstraat met open en halfopen bebouwing en aanpalende weilanden.
SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 41.
Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)