Geografisch thema

Jakob Reyvaertstraat

ID
9586
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9586

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé, het eerste deel is gekasseid, het tweede deel is bekleed met betondallen. Loopt van Onder de Toren naar, en wordt afgesneden door het Boudewijnkanaal. De naam is een eerbetoon aan de Lissewegenaar Jakob Reyvaert (1534-1568), een vooraanstaande humanist en jurist. Hij studeert eerst in Brugge en dan achtereenvolgens aan de universiteiten van Leuven en Orléans en wordt rector aan de universiteit van Douai.

Dorpsstraat, op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met gesloten bebouwing. Oostzijde bepaald door lage woningen of met anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Rijwoningen met 19de-eeuws uitzicht, eventueel met oudere kern, hebben bepleisterde gevels al dan niet met imitatievoegen. De zuidzijde van de straat is ingenomen door een parking. Het tweede deel van de straat is afgezoomd met linden en paalt aan een lager gelegen moerasgebied, "De Kwikker". Aan de zuidzijde aanwezigheid van een kerkwegel, afgezoomd met knotwilgen en in een hoek leidend naar de Oude Pastoriestraat. De straat eindigt bij de vroegere overzet (tussen 1899 en 1986) over het Boudewijnkanaal. Van de overzet zijn nog de houten aanlegsteigers en een naar het water leidende kasseistrook tegen de kade bewaard. Aan de overkant van het kanaal bestaat nog het café "DE OVERZET" (zie Dudzele, Onze-Lieve-Vrouweader).

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 91.
  • VANDAMME L., Jacob Reyvaert, in Lissewege & Ter Doest. Monnikenwerk. Geschiedenis van het witte dorp en zijn abdij, 2004, p. 28.

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jakob Reyvaertstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9586 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.