Geografisch thema

Uitkerkestraat

ID
9598
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9598

Beschrijving

Loopt van de Groendijk naar de Lissewegestraat op het grondgebied Uitkerke (zie Blankenberge). De aftakkingen gelegen tussen de Groendijk, de Geitenstraat en de Evendijk-west zijn restanten van straten die vroeger doorliepen, zie kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). Geasfalteerde straat met kronkelend verloop. Naam verwijst naar de richting van de straat.

Verspreide hoevebouw. Belangrijkste hoeve "Wulfsberge". Op het einde van de straat dichter bebouwd, onder meer boerenarbeiderswoningen van één bouwlaag onder zadeldak. Meestal witbeschilderd boven een zwart gepekte plint.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 211.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Braembeyerhoek

  • Omvat
    Hoeve Wulfsberge

  • Is deel van
    Lissewege


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Uitkerkestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9598 (Geraadpleegd op )