Zeebruggelaan

Beschrijving

Loopt van de Canadezenstraat naar Wulfsberge op het grondgebied Zwankendamme. Drukke verbindingsweg tussen Lissewege en Zeebrugge. Vormt samen met de Zeelaan en de Baron de Maerelaan de belangrijke verkeersader (N31) die het vrachtverkeer naar de Zeebrugse haven leidt. De weg volgt min of meer het verloop van een oudere weg die reeds staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1501-1601) en de Ferrariskaart (1770-1778). Huidige aanleg, samen met de Zeelaan en de Baron de Maerelaan, dateert grotendeels van 1955.

Zeer divers straatbeeld. Oudere bebouwing overwegend in functie van de landbouw. Aaneengesloten huizenrijen situeren zich vooral in het eerste straatdeel. Arbeiderswoningen nummers 101-103-105, uit de tweede helft van de 19de eeuw, volgen nog het verloop van de oude rooilijn. Grote bouwactiviteiten vanaf de jaren 1930, zie de verschillende interbellumwoningen, de ene met meer uitsproken stijlkenmerken dan de andere. Overwegend (rood)bakstenen gevels dikwijls verlevendigd met witbeschilderd pleisterwerk. Nummer 23 dateert van 1932 en valt op door de bepleisterde en grijsbeschilderde gevel, muuropeningen (recent venster op de begane grond) met afgeschuinde hoeken en bewaard schrijnwerk. Nummer 98, gebouwd in 1933, is een ontwerp van architect R. Tollenaere, de gevel (met vernieuwd schrijnwerk) wordt getypeerd door een uitkragende bovenbouw steunend op consoles. Ook aanwezigheid van de kazerne Rademaker (zie nummer 120) gebouwd in de jaren 1950, thans leegstaand complex.

• Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Lissewege, nummer 18, 1932/10, 1933/9.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 240.