Geografisch thema

Alfred Ronsestraat

ID
9605
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9605

Beschrijving

Behoort tot Zeebrugge-Achterhaven.

Loopt van de Isabellalaan naar de Zonnebloemweg. De straatnaam verwijst naar Alfred Ronse, die ten tijde van de onderhandelingen over een eventuele verbinding tussen Brugge en de zee schepen was van Brugge en erg ijverde voor de zaak. Zo schreef hij in 1874 "Les ports belges: recherches historiques relatives à nos communications avec la mer".

Lange, eerst quasi loodrechte straat, bedekt met betonplaten, die loopt tussen de spoorlijn Brugge-Heist-Knokke en het bedrijventerrein langs het Verbindingsdok; ten zuiden van het havengebied gaat de straat verder in westelijke richting. Onbebouwde straat met uitzondering van enkele grote bedrijven. Rondom het Zuidelijk Insteekdok ligt circa 850 ha (grotendeels nog onbebouwd) industrieterrein, bestemd voor de overslag van stukgoederen, stortgoederen en energieproducten en voor de inplanting voor scheepvaartgebonden, industriële bedrijven. Zo bouwde Distrigas hier in 1978 een piekbesnoeiingsinstallatie voor aardgas, bestaande uit twee tanks.

  • BALLEGEER J., Praatjes bij straatjes, in Rond de Poldertorens, jaargang 45, nummer 4, 2003, p. 145.
  • Haven Zeebrugge. Informatieboek, Brugge, 1982, p. 51-52.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Alfred Ronsestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9605 (Geraadpleegd op )