Geografisch thema

Genuastraat

ID
9611
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9611

Beschrijving

Behoort tot Zeebrugge-Dorp.

Loopt van de Kapitein Fryattstraat naar de Venetiëstraat. Bij het ontstaan van de straat werd op 7 november 1902 door het schepencollege van Brugge de naam "Nijverheidsstraat" gekozen; bij de beslissing van 9 januari 1948 werd de benaming echter gewijzigd in Genuastraat omdat men besloten had geen straten meer te noemen naar abstracte begrippen. De huidige naam herinnert aan de drukke handelsbetrekkingen tussen de Italiaanse havenstad en Brugge tijdens de middeleeuwen.

Bijna loodrechte straat met gebetonneerd wegdek, die net vóór het einde draait richting Venetiëstraat. De aaneengesloten bebouwing klimt op tot de jaren 1920 en bestaat uit voornamelijk middelmatige burgerwoningen, gebouwd voor de loodsen en medewerkers van het havenbedrijk M.B.Z. Nummers 25-57 en 42-64, zeer eenvoudige eenheidsbebouwing uit de jaren 1950-1960; monotone arbeiderswoningen met kleine (omhaagde) voortuin, doorgetrokken tot in de Venetiëstraat. Nummers 16-32, soortgelijke eenheidsbebouwing met afwisselend lijst- en topgevels.

 • HOORNAERT R., Honderd jaar Zeebrugge. Wel en wee van een parochie, 2000, p. 34.
 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 68.

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door Camille Pécasse

 • Omvat
  Burgerhuis Zeerust

 • Omvat
  Burgerhuizen ontworpen door Camille Pécasse

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

 • Omvat
  Groep tweegezinswoningen

 • Is deel van
  Zeebrugge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Genuastraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9611 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.