Kapitein Fryattstraat

Behoort tot Zeebrugge-Dorp.

Loopt van de Kustlaan naar de Venetiëlaan. Op 22 september 1919 beslist het schepencollege van Brugge op vraag van het Berek van de Vaderlandse Betogingen, om deze straat de naam Kapitein Fryattplein te geven. Bij herziening van de straatnamen in 1936 is de naam gewijzigd in de huidige, maar op bevel van de Duiters werd de straatnaam op 23 april 1943 veranderd in Azorenstraat. Op 17 november 1944 komt het Brugse gemeentebestuur terug op die beslissing. Kapitein Charles Fryatt (1872-1916), een Engels koopvaardijkapitein, probeerde in 1915 met zijn schip de "SS. Brussels" een Duitse U-boot te rammen, wat mislukte, maar hij ramde een paar maand later wel de U 33. In 1916 werd hij opgepakt en op 27 juli gefusilleerd te Brugge.

Korte, rechte straat die parallel loopt met de eerste zeesluis (1896-1907), de Visartsluis (zie Kustlaan zonder nummer). De straat is aan de zuidzijde deels bebouwd met de originele woningen van tussen de twee wereldoorlogen, die in oorsprong – en in sommig gevallen nog steeds – geënt waren op het zeevaartleven (hotel, café). Langs die sluis staan enkele loodsen en een elektriciteitscabine, en twee sluiswachterwoningen (zie nummers 1-3), allen uit de jaren 1930.

• BALLEGEER J., Praatjes bij straatjes, in Rond de Poldertorens, jaargang 45, nummer 4, 2003, p. 144.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 100.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia