Geografisch thema

Lombardenvest

ID
962
URI
https://id.erfgoed.net/themas/962

Beschrijving

Van Nationalestraat naar de zogenaamde Vijfhoek: de kruising van Lombardenvest, Schrijnwerkersstraat, Wiegstraat, Groendalstraat en Korte Gasthuisstraat. Eertijds heette het gedeelte langs de Korte Gasthuisstraat "Lombardenvest", het gedeelte langs de Kammenstraat "Gillis Sandersvest". Begin 15de eeuw kreeg heel de straat de eerste benaming. Vermoedelijk was de Lombardenvest de pleisterplaats der Italiaanse bankiers die op pand leenden; in ieder geval hadden ze er begin 14de eeuw een grote bankinstelling. Na de stadsvergroting van 1314 werd de straat aangelegd op de buitenkant van vroegere omheiningsgracht: deze werd pas circa 1830 overwelfd. Aan de noordzijde hebben V-1 bommen in 1944 heel wat schade aangericht.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Ganterie A. Boon

 • Omvat
  Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

 • Omvat
  Neoclassicistisch rijhuis

 • Omvat
  Woon- en handelscomplex in neoclassicistische stijl

 • Is deel van
  Antwerpen - Historische binnenstad

 • Is deel van
  Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lombardenvest [online], https://id.erfgoed.net/themas/962 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.