Noordzeestraat

Behoort tot Zeebrugge-Achterhaven.

Loopt kronkelend van de Jozef Verschaeveweg naar het zwaaidok. De straatnaam verwijst logischerwijze naar de nabijheid van de Noordzee. De straat werd aangelegd in het begin van de jaren 1990; de naamgeving werd bekrachtigd in de gemeenteraadzitting van 25 mei 1993 als onderdeel van de cluster van veertien straten die samen het European Fish Center vormen. Laatstgenoemde is een industrieel complex voor de handel in en de verwerking van verse vis.

Door het nieuwe European Fish Center en door plaatsgebrek in het Prins Albertdok (zie Rederskaai) is sinds de jaren 1990 ten westen van de huidige Noordzeestraat een "nieuwe" aanlegplaats voor vissersboten ontstaan. De aanlegplaats is ontstaan als een onderdeel van de eerste havenaanleg, meer bepaald van de eerste achterhaven. Deze was in feite de verbinding tussen het zeekanaal en de zeesluis en bestond uit één dok, het huidige Oud-Ferrydok, en een zwaaidok ("bassin d’évolution"), nu in gebruik door de vissersboten. De afmetingen van het zwaaidok zijn: 500 meter lang, 175 meter breed en 8 meter diep.

• BILE E., TRIPS E., Zeebrugge, een haven in de branding, 1895-1970, 1970, p. 50-51.
  • DEZUTTER W., D'HONDT J., RYCKAERT M. (red.), Nieuwe straatnamen in 1993, in Brugs Ommeland, 1998, nummer 3, p. 131.
  • Haven Zeebrugge. Informatieboek, Brugge, 1982, p. 15.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia