Omooikaai

Behoort tot Zeebrugge-Vissershaven.

Loopt van de Wittebankstraat naar de Paardenmarktstraat, in het verlengde van de Rederskaai. Op 13 juli 1954 besliste het schepencollege van Brugge deze nieuwe kade de Omookaai te noemen als hulde aan de heer en mevrouw Vandewiele-Lanno uit Sint-Denijs-Westrem en hun vriend de heer Debels uit Kortrijk. Zij maakten in 1948 een wereldreis met het jacht "Omoo". In augustus 1953 kwamen ze terug aan in Zeebrugge en werden er onthaald door verschillende hoogwaardigheidsbekleders.

Korte kade, op de uitstulping van de voormalige ingang van de vissershaven, gelegen in de oostelijke oever van geul naar de eerste zeesluis (zie Zeegeulstraat). Nu net als de Rederskaai, volledig in functie van de jachtclub in het Prins Albertdok, zie clubhuis en bijhorende staketsels in het dok. Vermeld clubhuis gelegen in ruim grasplein met wandelpaden, heraangelegd in 2005-2006 in functie van herwaardering van de oude vissersbuurt in het kader van het Kustactieplan (zie Rederskaai). Op het grasplein staat een oud scheepsanker.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 153.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia