Rederskaai

Behoort tot Zeebrugge-Vissershaven.

Loopt van de Omookaai naar de Kustlaan, omheen het Prins Albertdok. De naam, die het gevolg is van de beslissing van het schepencollege van 20 maart 1936, is volgens Schouteet bedoeld als hulde aan de reders of uitrusters van de schepen.

Brede kade ten noorden en ten oosten van het Prins Albertdok. Bij de aanleg van de schuilhaven voor vissersboten, later zogenaamd het Prins Albertdok, circa 1906, kwamen de zee en duinen nog tot ter hoogte van de huidige Rederskaai (en de Graaf Jansdijk) zie oude foto. Sinds de jaren 1930 bebouwd, eerst met woonhuizen en loodsen, die heden bijna allemaal zijn vervangen door appartementsgebouwen. Laatst genoemden tellen maximum zes bouwlagen, veelal uit de jaren 1980-1990; ook recente architectuur. Enkele gebouwen met horeca-gelegenheid op de begane grond. Voorts wandelpromenade en dwarse parkeerplaatsen. In de laatste decennia raakt de omgeving van de oude vissershaven, als gevolg van de stopzetting van de vismijn en aanverwante activiteiten, verloederd. In de loop van 2004-2005 wordt de promenade langs het Prins Albertdok in het kader van het Kustactieplan II gerenoveerd naar een ontwerp van Buro II (Roeselare) in samenwerking met studiebureau Grontmij en landschapsarchitect Paul Deroose. Tevens wordt een belangrijk deel van de voormalige vissershaven heringericht als jachthaven, een uitbreiding bij de sinds 1951 hier gevestigde Royal Belgian Sailing Club. De eenvoud van het concept - onder meer zichtbaar in de havenmeesterwoning (zie Rederskaai nummer 1), de grote prefab betonplaten als bevloeringelementen, de stalen verlichtingsarmaturen, het houten terras - confronteren het pleziervaren met het industriële karakter van een haven in volle activiteit.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 176.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia