Geografisch thema

Sint-Donaaskerkstraat

ID
9634
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9634

Beschrijving

Behoort tot Zeebrugge-Dorp.

Loopt van de Heiststraat via de Kustlaan naar de Sint-Donaasstraat, rondom de Sint-Donaaskerk. Oorspronkelijk heette de straat de Kerkstraat, een naam die op 15 juli 1935 werd gegeven gezien de ligging van de kerk. Bij de fusie van Groot-Brugge in 1970 werd de naam echter gewijzigd.

De schaarse bebouwing dateert hoofdzakelijk uit de jaren 1950-1960, op uitzondering van de Sint-Donaaskerk. Deze naar de Kustlaan georiënteerde kerk wordt aan de oostzijde geflankeerd door een huldekerkhof voor de Britse slachtoffers.
De Sint-Donaasparochie wordt opgericht in 1900 en de eerste kerkdiensten worden in de kapel van de zusterschool gehouden, later in een voorlopige kerk. Deze noodkerk wordt in 1910 definitief vervangen door een nieuwe kerk, die echter door de oorlogen zwaar zal worden aangetast.

 • SCHOENMAKERS L., 70 jaar Sint Donatianusparochie, 1970.
 • SCHOUTEET A., De straatnamen vaan Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 190.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Gedenksteen met kruis voor de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog

 • Omvat
  Gedenksteen voor de slachtoffers van de Herald of Free Enterprise

 • Omvat
  Sint-Donaaskerk

 • Omvat
  Zeebrugge Churchyard met het Zeebrugge Memorial en oorlogsmonument

 • Is deel van
  Zeebrugge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Donaaskerkstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9634 (Geraadpleegd op )