Sint-Donaaskerkstraat

Behoort tot Zeebrugge-Dorp.

Loopt van de Heiststraat via de Kustlaan naar de Sint-Donaasstraat, rondom de Sint-Donaaskerk. Oorspronkelijk heette de straat de Kerkstraat, een naam die op 15 juli 1935 werd gegeven gezien de ligging van de kerk. Bij de fusie van Groot-Brugge in 1970 werd de naam echter gewijzigd.

De schaarse bebouwing dateert hoofdzakelijk uit de jaren 1950-1960, op uitzondering van de Sint-Donaaskerk. Deze naar de Kustlaan georiënteerde kerk wordt aan de oostzijde geflankeerd door een huldekerkhof voor de Britse slachtoffers.
De Sint-Donaasparochie wordt opgericht in 1900 en de eerste kerkdiensten worden in de kapel van de zusterschool gehouden, later in een voorlopige kerk. Deze noodkerk wordt in 1910 definitief vervangen door een nieuwe kerk, die echter door de oorlogen zwaar zal worden aangetast.

• SCHOENMAKERS L., 70 jaar Sint Donatianusparochie, 1970.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen vaan Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 190.