Geografisch thema

Tijdokstraat

ID
9639
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9639

Beschrijving

Behoort tot Zeebrugge-Vissershaven.

Korte, rechte straat die loopt van de Kustlaan naar de Vismijnstraat, deels parallel met het tijdok ten zuiden van het Prins Albertdok. De straatnaam verwijst naar het tijdok voor scheepsherstellingen.

De straat is deels ontstaan parallel met de fasegewijze aanleg van de oude vissershaven, later zogenaamd Prins Albertdok (zie Rederskaai zonder nummer). Vandaag is het een straat met geasfalteerd wegdek, die in de loop van 2004-2005 in het kader van het Kustactieplan II is heraangelegd naar een ontwerp van Buro II (Roeselare). De promenade langs het dok wordt van de straat gescheiden door dwarse parkeerplaatsen en zitbanken. Contrasterend samengaan van oorspronkelijke bebouwing van twee bouwlagen en recente appartementsgebouwen van vijf à zes bouwlagen.

  • DOBBELAERE W., NEYTS D., NEYTS F., De Zeebrugse visserij, Brugge, 1984, p. 30-37.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 213.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2006


Relaties

  • Omvat
    Kantoorgebouw

  • Is deel van
    Zeebrugge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tijdokstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9639 (Geraadpleegd op 24-06-2021)