Geografisch thema

Meirbrug

ID: 964   URI: https://id.erfgoed.net/themas/964

Beschrijving

Op het kruispunt van Sint-Katelijnevest, Meir, Wiegstraat, Schoen- en Eiermarkt. De "Meir" of "Mere" was een moerassige laagte tussen de hoger liggende gronden van Hoog-, Kammen- en Gasthuisstraten enerzijds, Kipdorp anderzijds. Later werd ze uitgegraven tot een vaart.

Oudst bekende vermelding van 1257. Op de lijnrichting der vesten stond een poort, de "Meirepoort" waarvan de bouw opklimt tot 1201; over de vest lag de "Meirbrug" die aanvankelijk ook het zuidelijke deel van de Meir tot aan de Huidevetters- en Twaalfmaandenstraat bevatte. In 1541 werd de Meir overwelfd en verdwenen poort en brug. De naam bleef behouden. De vroegere huizen werden vervangen door moderne hoge bouw.


Bron     : Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  : 1976


Relaties

 • Omvat
  Etablissements Carlier

 • Omvat
  Meir Building

 • Omvat
  Meir Center Building

 • Is deel van
  Antwerpen - Historische binnenstad

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Meirbrug [online] https://id.erfgoed.net/themas/964 (Geraadpleegd op 02-12-2020)