Geografisch thema

Venetiëstraat

ID
9640
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9640

Beschrijving

Behoort tot Zeebrugge-Dorp.

Loopt van de Isabellalaan naar de Veerbootstraat. Bij het ontstaan van deze straat gaf het schepencollege van Brugge er op 7 november 1902 de naam Landbouwstraat aan. Bij beslissing van 9 januari 1948 werd deze benaming veranderd in de huidige naam omdat straatnamen niet langer naar abstracte begrippen mochten worden genoemd. De huidige naam verwijst naar de Italiaanse havenstad die in de middeleeuwen belangrijke handelsrelaties onderhield met Brugge.

De straat loopt langs de spoorweg en het station "Zeebrugge-Dorp". Ter hoogte van de eerste zeesluis, de Visartsluis (zie Kustlaan zonder nummer), lopen de straat en spoorlijn verder over de sluisbrug. De bebouwing klimt op tot de jaren 1930; het betreffen uit die periode voornamelijk licht modernistisch getinte panden zoals het stationsgebouw en de eenheidsbebouwing nummers 12-22. Voorts banale architectuur uit de jaren 1950-1960 onder meer de eenheid van arbeiderswoningen op de hoek met de Genuastraat. Ook hedendaags appartementsgebouw. Recent heraangelegd stationspleintje met enkele boompjes en banken.

 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 221.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis van 1935

 • Omvat
  Café

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing van meergezinswoningen

 • Omvat
  Station Zeebrugge-Dorp

 • Is deel van
  Zeebrugge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Venetiëstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9640 (Geraadpleegd op )