Melkmarkt

Beschrijving

Van Kaasrui naar Eiermarkt. Achtereenvolgens "Veemerct" (1377), "Suvelsteeg-" of "merct" (1418) en "Melkmarkt" (sedert 1548) genoemd. De smallere strook nabij de Eiermarkt heette ook wel eens "Ketelmerct" (1396). In de loop van de 16de eeuw ontmoeten we de naam "Kerkhofstraat" en in de 16de tot de 17de eeuw "Lijnwaadmarkt". De huidige naam werd pas algemeen gebruikt in de tweede helft van de 17de eeuw. Sedert de 12de eeuw is het een van de bijzonderste aders van de stad, doorsneden door de gracht van de eerste vesting. Nabij de Wijngaardstraat lag een brug over de rui, de "Reinoldsbrug", "Verwersbrug" of "Melkbrug". Mogelijk maakte de Melkmarkt in de 13de eeuw nog deel uit van het kerkhof van Onze-Lieve-Vrouw. Omstreeks 1345 werd met de bebouwing begonnen, omstreeks 1540 werd de grens met de Lijnwaadmarkt getrokken, en omstreeks 1620 kreeg ze haar huidige vorm.

Straat met veel in- en uitsprongen. Overwicht van fraai versierde 19de-eeuwse lijstgevels, geritmeerd door trapgevels. Merkwaardige gevelwand tegen de tuinmuur van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal: de kleine huizen nummers 26 tot 38 zijn tegen de muren van het "Nieuw Werck" aangebouwd, zijnde het nooit voltooide koor van de kerk waarvan de bouw werd aangevat in 1521.

Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet