Stee

Beschrijving

Centraal gelegen dorpsplein met dominant groen karakter door het ruime grasplein en de omringende kastanjebomen. Beschermd als dorpsgezicht bij MB van 17.10.1986. Heraangelegd volgens de plannen van 2000 van de tuin- en landschapsarchitecten De Pauw, Bosch en Slabbers. Planmatig aangelegd onregelmatig vierkant plein bij de oprichting van het nieuwe Watervliet na de inpoldering van de Sint-Christoffelpolder in 1499, in het westen grenzend aan de op een dijk aangelegde verkeersas Ketterijstraat - Molenstraat en in de zuidwestelijke en de zuidoostelijke hoek aan de Calusstraat en de Kloosterstraat. De kerk en het voormalig kasteel zijn ten noordoosten van het plein ingeplant. Aan de noordkant tussen de bomen werd een vroegere boterbank gereconstrueerd, verwijzend naar de marktfunctie van het plein, centraal staat nog steeds de dorpspomp en aan de westkant werd in 1933 de muziekkiosk opgericht. De omringende rijbebouwing, oorspronkelijk met talrijke herbergen en tot de zware bombardementen van 1944 gekenmerkt door typische witgekalkte lage huizen, omvat onder meer het laat 18de?-eeuwse gemeentehuis en de pastorie aan de zuidzijde en de gemeenteschool (nummer 9) aan de oostzijde, opgericht als jongensschool in 1863 in een bestaand laag huis waaraan een bovenverdieping en haakse vleugel werd toegevoegd. In 1981 werd achteraan ook een grote sporthal gebouwd.

• 500 jaar Stee, Schone Watervliet, brochure, Watervliet, 1998.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen