Moriaanstraat

Beschrijving

Van Korte Koepoortstraat naar Hoofdkerkstraat. Genoemd naar een afspanning in de Korte Koepoortstraat. In 1549 kocht de Spaanse koopman don Diego de Sainct Jehan de "Moriaan" op samen met een aanpalende woning en twee huizen in de Wijngaardstraat; hij bezat ook nog twee huizen in de Wolstraat. Op deze eigendommen opende hij twee straten: de Moriaanstraat en de Onze-Lieve-Vrouwstraat (zie Hoofdkerkstraat). In 1552 legde hij de verbinding aan met de Wolstraat, juist tegenover de Oude Waag: deze doorgang werd het Moriaanstraatje. De oude bebouwing werd in de loop van de 19de eeuw aangepast en bepleisterd.

Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet