Teksten van Nationalestraat

Nationalestraat ()

Tussen Groenplaats en Kronenburgstraat. Voormalige Boeksteeg vermoedelijk niet lang na de derde stadsvergroting (1291-1314) geopend op de gronden van Wouter de Buc. Huidig uitzicht, verloop en naam werden verkregen na de saneringswerken van 1877 vervolgens in concessie uitgevoerd door de Parijzenaar Hubert Pierquin. De straat werd verbreed tot 15 meter, de bestaande bebouwing gesloopt en een rechtstreekse verbinding met de Groenplaats aangelegd. Straatwanden van vierlaagse bepleisterde of bakstenen lijstgevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw met vertegenwoordiging van alle toen gangbare stijlen. Veel voorkomend is de paarsgewijze bebouwing. Betrekkelijk weinig nieuwe bouw. Begane grond met winkelpuien. Tegen de Kronenburgstraat aan: aan de oostzijde art-decocomplex bij uitstek (nummer 155), aan de westzijde volkswoningen van 1939 naar ontwerp van architect Gustave Fierens (nummers 150 tot 164).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine

Nationalestraat ()

Verbindt de Groenplaats met het Zuid (tot aan de Kronenburgstraat). Het tracé tussen Theodoor Van Rijswijckplaats en Groenplaats werd aangelegd tijdens de saneringswerken van 1876-1881, in concessie uitgevoerd door de Parijzenaar Hubert Pierquin, en werd Nationalestraat genoemd (1877); het verlengde hiervan, de voormalige "Boeksteeg", nam deze naam over. Alleen het korte stukje tussen Groenplaats en Kammenpoort (op de vesten) ligt binnen de grenzen van 1250. Oostzijde: complex van circa 1930. Westzijde: lijstgevels met een gemiddelde hoogte van vier bouwlagen uit de tweede helft van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw (gesloopt juni-juli 1976, samen met oostzijde Kammenstraat).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek