Martinus Van Gurplaan

Beschrijving

Eertijds Kloosterstraat en Schoolstraat genoemd, respectievelijk naar het heden verdwenen, in 1927 gestichte, in 1969 gesloten en verkochte klooster der paters capucijnen, die zich in augustus 1925 in het gehucht kwamen vestigen, en naar de aldaar in 1909 opgerichte school.

Het kloostergebouw werd in gebruik genomen door het Jongenstehuis Pieter Simenon, dat overkwam van Donk-Halen. In 1987 verving dit tehuis het oude klooster door een nieuwbouwcomplex, op 20 maart 1987 ingehuldigd. In 1989 werd het voormalige klooster afgebroken.

Identiek met de voormalige Enkelrij, zogenaamd omdat er in tegenstelling tot de Dubbelrij enkel woningen aan één zijde van de straat stonden. Huidige naam naar de aldaar wonende Martinus Van Gurp (ºLommel, 1918) die op 10 september 1944 door Duitse soldaten werd geëxecuteerd.

• Beschermingsaanvraag Mariapark te Lommel Werkplaatsen, meegedeelde gegevens, Lommel, 2000, p. 7-8, 10.
  • INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 4, Lommel, 1989, p. 56, prentkaart nummer 109.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee eeuwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 187.
  • MENNEN, V., Van Vriesput tot Klein Duitsland. Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen, Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 10, Lommel, 1992, p. 320, 321, 330, 343.

Auteurs: Pauwels, Dirk