Oude Markt

Beschrijving

Van oudsher het centrum van het dorp, wegens zijn gerechtelijke (schepenbank van Pelt), bestuurlijke (gemeentehuis) en economische functies (markten). Zo genoemd na de aanleg van de Nieuwe Markt.

De Grote Zeldert die in tegenstelling tot heden volledig openlag, voedde eertijds, confer Ferrariskaart (1771-77), twee waterplassen, die zich aan weerszij van de oude kasseiweg bevonden, namelijk de éne achter het huidige gemeentehuis (1957, naar ontwerp van architect H. Janssens (Achel)), de voormalige dorpsblekerij, en de andere binnen de huidige driehoek van de markt en fungerend als gemeentelijke drinkplaats voor het vee. Eind 18de of begin 19de eeuw werden deze plassen gedempt.

In de 19de eeuw bevonden zich rond het marktplein volgende gebouwen: het voormalige gemeentehuis ten zuiden, ongeveer op de plaats van het huidige, het voormalige rijkswachtkantoor ten noorden, drie herbergen (aan elke zijde één), een brouwerij en de gemeenteschool, waarnaast een hoefsmederij. De laatste decennia is het aantal winkels en bankfilialen flink toegenomen. De huidige kastanjebomen vervangen de voormalige lindebomen. Smeedijzeren monumentje De Bokkenrijder door Willy Ceysens (Neerpelt).

• CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaarten op p. 38-39, foto op p. 68.
  • KNAEPEN R., Monografie van Overpelt, gestencilde uitg., Overpelt, 1964, p. 93-102.
  • MOLEMANS J., Historisch-naamkundige studie van Sint-Huibrechts-Lille, St.-Huibrechts-Lille, 1976, p. 281.
  • PAS W. en G., Dictionnaire biographique. Arts plastiques en Belgique. Peintres, sculpteurs, graveurs. 1800-2002, 3dln, Antwerpen, 2002, p. 169 (i.v.m. Willy Ceysens).
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, foto’s nrs. 30, 32-34, 36, 56, 69, prentkaart nr. 31.

Auteurs: Pauwels, Dirk